מיהו כירופרקט?

קרן מתתיהו

קרן מתתיהו

עורכת ראשית באתר כירופרקטיקה.co.il

מיהו כירופרקט?

המילה כירופרקטיקה מורכבת משתי מילים לטיניות : cheiros – ידיים, praktos – לבצע, זאת אומרת ביצוע בעזרת כף היד ואכן, כלי האבחון של הכירופרקטיקה מבוססים על צילומי רנטגן, בדיקות ct וכדומה אך עיקר הטיפול הכירופרקטי מתבצע על ידי כפות ידיו של הכירופרקטור באמצעות שיטות שונות תוך הפעלת כוח מבוקר ומניפולציות על חוליות, אך ללא שימוש בטיפול תרופתי או לחילופין בניתוחים.  שיטת הכירופרקטיקה גורסת שתפקיד מערכת העצבים של האדם הינה בשמירה על איזון ויציבות שכאשר הם מתערערים, נוצרות בעיות פיסיות בגופו כשהשיטה מדגישה גם את חשיבותו של מצבו הנפשי של המטופל, שגרת חייו וכדומה כבעלי חשיבות מכרעת על יכולת הגוף לרפא את עצמו.

הכירופרקטיקה נותנת מענה לבעיות מגוונות הכוללות כאבי גב, כאבי צוואר, מצבים נפשיים, מתחים, מגרנות ועוד. הכירופרקט אינו עוסק בטיפול בסימפטומים אלא מטפל באמצעות לחץ מותאם על החוליות השונות של המטופל, מרווח את עמוד השדרה ובכך מפחית לחצים, משפר את תפקוד המערכת העצבית ובכך מביא להפחתת הכאבים ומסייע בריפוי עצמו לטווח הארוך. בקהילה המדעית מתייחסים לא פעם לכירופרקטיקה כאל שיטה שנויה במחלוקת אך הרפואה המשלימה מוצאת שיטה זו כיעילה מאוד. עם זאת, הכירופרקטיקה אינה חלק מהרפואה המשלימה שכן בניגוד לתחומי המשלימה, היא מבוססת על מדע והיא נכללת בתחומי המקצועות הפרא רפואיים שאומנם מבוססי מידע מדעי אך העוסק בהם אינו רופא. חשוב לציין שלמרות שכיום ניתן ללמוד בבתי ספר לרפואה משלימה את קורסי העיסוי הכירופרקטי, הרי שמסלול לימודים להכשרת דוקטור לכירופרקטיקה אורך שבע שנים.

תולדות הכירופרקטיקה

ממצאים על יוון הקדומה מתארים הצלחות בטיפול במגע בעמוד השדרה כבר בשנת 1500 לפני הספירה.  מאוחר יותר, בשנת 500 לפני הספירה היפוקרטס כתב: "השג ידע על עמוד השדרה ותפקודו – הדבר הכרחי לפתרון מחלות רבות". אך הכירופרקטיקה המודרנית החלה דרכה בשנת 1895 על ידי ד"ר דניאל פלמר שגילה על הקשר בין תפקודו התקין של הגוף לבין בעיות בעמוד השדרה וקבע כי כאשר קיימת סטיה בחוליה ייווצר לחץ על עצב והדבר יגרום למחלה באיבר אליו מגיע אותו העצב. בשנת 1937 הוכרה הכירופרקטיקה כמקצוע רפואי. ב 15 למרץ 2010 הוגדר בישראל מקצוע הכירופרקטיקה ונקבע מי יכול לעסוק בו, בהתאם לסטנדרטים שהיו נהוגים אז בעולם. נקבע כי כירופרקט הוא דוקטור בכירופרקטיקה שסיים לימודיו במוסד אקדמי מוכר ומוסמך ונרשם ככירופרקט מוסמך באגודה הישראלית לכירופרקטיקה.

לימודי כירופרקטיקה

כיום לא ניתן ללמוד כירופרקטיקה לדוקטורט בישראל והלימודים מתקיימים ב 23 בתי ספר ברחבי הועלם, מרביתם באנגליה ובארצות הברית.  הלימודים נמשכים 7 שנים אקדמאיות מהם 6 שנים של לימודים במוסדות הלימוד ושנה נוספת של התמחות בבתי החולים והמרפאות השונות. הלימודים עצמם כוללים לימודי תיאוריה והכשרה מעשית ומקיפים תחומי לימודי רבים כגון אנטומיה, תזונה, רנטגן, אורתופדיה ועוד ועומדים בסטנדרטים המחמירים ביותר של בתי הספר לרפואה. מסיימי הלימודים הינם דוקטורים המומחים לאנטומיה, פסיולוגיה ודינמיקה של עמוד השדרה ושל גוף האדם. מתוך אותם בתי הספר, 17 בתי ספר נמצאים בארהב כששם נחשבים הכירופרקטים כרופאים מדרגה ראשונה ולא פעם נעשית אליהם הפניה הראשונה עם תחילת התסמינים. הכירופרקט יודע לזהות מתי הבעיה של המטופל אינה בתחום ההתמחות שלו ומתי יש להפנות אותו לגורם רפואי אחר. בעולם הכירופרקטיקה הינה המקצוע השלישי בגודלו אחרי רפואה כללית ורפואת שיניים.

עבודת הכירופרקט

טיפול בכאבים, בפרט כאבי גב, מטופל לרוב ברפואה הקונבנציונלית על ידי תרופות או התערבות כירורגית. הטיפול הכירופרקטי לעומת זאת, מתעתד למצוא את הסיבה לכאב הגב, לטפל בו ובכך להחליש או להעלים את הסימפטומים, כל זאת ללא התערבות תרופתית או כירורגית אלא על ידי מגע ולחיצות באזורים הממוקמים לאורך עמוד השדרה.

הדוגמא הטובה ביותר לכך היא התייחסות הרפואה הקונבנציונלית לכאבי גב וצוואר הנובעים מפריצות דיסק כשהפתרון שלה לרוב הוא פתרון ניתוחי. עם זאת, מחקרים רבים בשנים האחרונות מבציעים על העדר קשר ישיר בין פריצות הדיסק לכאבים ועם העלייה במודעות לפתרון הכירופרקטי שנותן מענה הן לפריצת הדיסק והן ללחץ העיצבי שנוצר, עשרות רבות של מטופלים מצליחים להימנע מניתוח וחוזרים לחיות חיים נטולי כאבים עם הכוונה נכונה לשגרת חיים מתאימה.

התהליך שאותו עובר המטופל אצל הכירופרקט מתחיל באבחון ובבדיקות הנחוצות לשם כך. לאחר קבלת כל התוצאות, נקבעת תוכנית טיפול.  הטיפול אותו מבצע הכירופרקט מכונה כיוון כירופרקטי שמטרתו לתקן סוּבְּלוּקְסָצִיָה (subluxation)  שהינו לחץ בין החוליות בעמוד השדרה, ועל ידי כך להסיר לחץ מהמערכת העצבית ולאפשר לגוף לשקם את הרקמות הפגועות ולהחלים. אורך הטיפול והחזרות עליו משתנים בהתאם להיסטוריה הרפואית של המטופל, גילו, עודפי משקל אם ישנם, שגרת ספורט, תזונה, סוג הפציעה ממנה הוא סובל והנזקים שנגרמו לעמוד השדרה שלו. ככל שעבר זמן ארוך יותר מאז שארעה הפגיעה, ככל שסביבת חייו של המטופל מלחיצה יותר וככל שהגוף סבל טראומות נוספות- הטיפול צפוי להארך זמן ארוך יותר. על המטופל להקפיד על ביצוע התרגילים שניתנו לו על ידי הכירופרקט ולהימנע מפעולות שאובחנו כמחמירות את מצבו. שיתוף פעולה זה הוא מרכיב מהותי מאוד בהצלחת הטיפול. מניסיון רב של מטופלים אנו למדים כי כאשר הכאבים הפיסיים חולפים ומתאפשרת ביסוסה של שגרת חיים נטולת כאב, כמעט בלי מגבלות פיסיות שקדמו לטיפול, הרי שהמטופלים חשים גם הטבה במצבי מתח, בעיות שינה ודכאון כך שניתן לראות השפעה חיובית כוללת על מערכות גופו של המטופל וזהו יתרון גדול של הטיפול הכירופרקטי. בשל שינויים מבניים במפרקים הנובעים מגיל, אורח חיים, יציבה לא בריאה ועוד, מומלץ לאמץ את הטיפול הכירופרקטי כטיפול מונע ולקיים טיפול חודשי קבוע.

קרן מתתיהו

קרן מתתיהו

עורכת ראשית באתר כירופרקטיקה.co.il

עוד על הכותב >