כירופרקטיקה היא חלק ממקצועות הרפואה אשר מתמקד במתן לא פולשני למטופלים אשר סובלים מכאבים וחוסר נוחות. התמקדות הכירופרקט היא לרוב באזור עמוד השדרה והמפרקים תוך עבודה על מערכת העצבים. באמצעות תוצאות בדיקות שונות, כירופרקט יכול לאבחן את הבעיה ולהעניק טיפול שאינו מצריך התערבות כירורגית או מתן תרופות. הטיפול אצל כירופרקט יכול לשפר את איכות החיים, במיוחד כאשר מקפידים על שימור התוצאות על ידי הגעה קבועה לטיפולים.

מה זה כירופרקט?
כירופרקטים הם אנשי מקצוע רפואיים המתחמים בעבודה על עמוד השדרה תוך התמקדות בשרירים, עצבים והמפרקים. לימודים של כירופרטיקה בדומה למקצועות רפואה אחרים, דורשים שש עד שבע שנים לימודים. כחלק מתוכנית הלימודים, כירופרקטים גם מקבלים ידע ברדיולוגיה, טיפול שיקומי, טיפול בכאב, טיפול בילדים, טיפול בפציעות ספורט, כירופרקטיקה אצל בעלי חיים ועוד. לאחר תום הלימודים, הכירופרקט הוא בעל הכשרה המאפשר לו להעריך את מצב המטופל, לאבחן את הבעיה ולהמליץ על תוכנית טיפול מתאימה. הידע הקליני שלהם תוך התחשבות בהיסטורית המטופל, יכולים להתאים את הטיפול שיפסיק את הכאב ואף ימנע את הופעתו שנית.
במה מטפלים באמצעות כירופרקטיקה?
מטופלים אשר סובלים מכאבי גב, צוואר, כאבים כתוצאה מפעילות גופנית או דלקות חוזרות בפרקים יכולים להגיע לפגישת ייעוץ אצל כירופרקט. במידה וישנם תוצאות של בדיקות הדמיה, מומלץ להביא אותם כבר לפגישה הראשונה. בפגישה זו, הכירופרקט ישאל מספר שאלות על מנת להעריך את מצב המטופל ולאבחן את אופי וחומרת הבעיה. בשלב הבא הוא יוכל להמליץ על תוכנית טיפול מתאימה שלרוב תכלול מספר מפגשים. במקרים בהם מדובר במקרים מורכבים יותר כמו כאבים הקשורים לדלקות פרקים, סוכרת או אוסטאופורוזיס, מומלץ לקשר בין הרופא המטפל לבין הכירופרקט וזאת על מנת להתאים את אופי הטיפול כולו. ביכולות של הכירופרקט לתת טיפול תומך לשאר הטיפולים שהמטופל מקבל ועל ידי כך להקל על כאבים שעלולים להופיע בעמוד השדרה, השרירים או בכל מקום אחר בגוף.
סוגי טיפול של כירופרקטיקה
ישנם מספר סוגים של טיפולי כירופרקטיקה וכל אחד מהם מבוצע על מטופל בהתאם לאופי הבעיה, טיפולים אלה כוללים טיפול ידני, טיפול ברקמות רכות וטיפול תוך שימוש באמצעים אלקטרוניים כמו לייזר. מעבר לטיפול שמקבלים בכל פגישה אצל הכירופרקט, הוא גם ייתן תוכנית שיש לבצע בבית על מנת לשמר את תוצאות הטיפול – תוכניות אימון אישיות וכלים להתמודדות עם כאב כמו תנוחות שיכולות להקל על הכאבים. אחד הטיפולים היותר נפוצים הוא כאמור טיפול ידני – זה מבוצע על ידי הפעלת כוח מבוגרת על חוליות עמוד השדרה או המפרקים על מנת להגדיל את טווח התנועה של עמוד השדרה. באמצעות פעולה זו, הכירופרקט משיב למפרק את יכולת התנועה הטבעית שלו ומשפר את האופן בו הוא מתפקד. הליך זה אפשר לבצע על מפרקים שונים בגופים כמו פרק כף היד, הקרסול או הרגל ובכל המקרים, הפעולה הוכחה כיעילה.
הריון וכירופרקטיקה
מחקרים רבים הראו כי אחד הכאבים הנפוצים אצל נשים בהריון הוא כאב מופיע בגב התחתון ובאגן. אין ספק שזה טבעי שייווצרו כאבים בעקבות הלחץ שנוצר על עמוד השדרה והאגן בגלל המשקל הנוסף של ההיריון, התזוזה של מרכז הכובד ורפיון של הרצועות הלומבולופליות. טיפול כירופרקטיקה נחשב כדרך בטוחה להתמודדות ופתרון של כאבי גב בזמן ההיריון, במיוחד כיוון שיש מגבלה על כמות וסוגי משככי הכאבים שניתן לקחת. ישנם מספר סוגים של כאבים אצל נשים בהריון שניתן לפתור באמצעות טיפול כירופרקטי:
- כאבים בגב התחתון – הלחץ הגובר על עמוד השדרה המותני, התזוזה של מרכז הכובד, אטימות השרירים והשינויים באופן שבו האישה הולכת יכולים לגרום לכאב בגב התחתון. חומרת הכאב משתנה כמובן בהתאם לאופי החיים של המטופלת – כמה היא פעילה, מה היא הפעילות היום יומית שלה ועוד.
- כאב בעצב הסיאטי – בזמן ההיריון נוצר לחץ בשרירי הגלוטה ואלה עלולים לדחוס את העצב הסיאטי. גודלו וצמיחתו של התינוק ברחם תורמים ליצירת לחץ על כלי הדם ועל דחיסת העצב הסיאטי וגורמים לכאבים באזור הגב התחתון אשר לרוב מקרינים גם לאורך הרגליים.
- כאב במפרק הסקרואיליאק – השינויים ההורמונליים המתרחשים בזמן ההיריון גורמים לרפיון ברצועות ופוגעים במפרקי הסקרואיליאק אשר אחראים על נשיאת משקל הגוף ועל היכולת של הגוף להתנועע. הצורך לשלוט בתנועה מפעיל לחץ על הרצועות והשרירים וגורם להופעה של כאב.
- כאב במפרק הסימפיזה – מפרק הממוקם באזור הערווה ומושפע בזמן ההיריון מהורמון בשם הלרקסין אשר גורם למפרק להיפרד ולנוע בחופשיות. עודף התנועה יוצר כאב וגורם לחוסר יציבות באגן.
- כאב ברצועות הרחם – רצועות אשר מחברות את הרחם לדופן הבטן. עם התקדמות ההיריון וגדילת הרחם, רצועות אלה נמתחות ויוצאות כאב חד בצידי הבטן.
היכולת של כירופרקטים לשתף פעולה עם רופאים מתחומים שונים מעצם תחום העיסוק שלהם, מאפשר להם לבנות תוכנית טיפול מתאימה תוך התייעצות עם הרופא המטפל בזמן ההיריון בין אם מדובר ברופאים שעובדים עימם באותה מרפאה או בכל ממסד רפואי אחר.
סיכונים ותופעות לוואי של כירופרקטיקה
טיפולי כירופרקטיקה הם בטוחים כאשר הטיפולים מבוצעים על ידי כירופרקט מקצועי ומיומן. עם זאת, אצל חלק מהמטופלים עלולים להופיע תופעות לוואי כמו עייפות, נוקשות של הגפיים, האגן והגב. הכאב אף עלול להתגבר לאחר המפגשים הראשונים אך יש לזכור כי מדובר בירידה לצורך עלייה. עצם ההתעסקות של הכירופרקט עם המקום הרגיש הוא שגורם לתופעות הלוואי שיחלפו ככל שהמטופל יתמיד על הגעה למפגשים באופן קבוע. גם לאחר שלא חווים כאב, יש להקפיד על הגעה אחת לכמה זמן לפגישת חיזוק – הפגישות הללו ימנעו חזרה למצב הקודם ויאפשרו לנהל שגרת חיים תקינה ובריאה.